ERO-näytelmä

Sinä iltana isä itki ensimmäisen kerran, loppui valehtelu ja satoi ensilumi

Tuli hetki, jolloin salaisuus paljastui, viha voitti rakkauden, hiljaisuuden rikkoi ääni ja aikuisuus mureni säröille kuin kuivunut savi.  Tuli ero. Tuli minä ja minun tarpeeni! Tuli häpeä ja harmaat päivät. Ja lapsi liimaamassa ehjäksi sitä, mitä ei enää ole. Tämä on tarina suomalaisesta eroperheestä. Heitä on melkein puolet meistä.

ERO-näytelmä on forumteatteriesitys, joka kertoo erosta lapsiperheessä. Aihe koskettaa suurinta osaa suomalaisista. Forumteatteri on ratkaisukeskeinen, osallistava teatterimenetelmä, jossa katsojat pääsevät mukaan ratkomaan näytelmän ja tarinan kysymyksiä. Näytelmä avautuu yleisöä osallistavaksi keskusteluksi. Forumteatteri on siis yhtä aikaa vahva keskustelun väline ja teatterileikki, jossa on lupa tuulettaa ajatuksiaan ja jopa nauraa vakaville asioille. Katsojien erilaiset näkemykset laajentuvat kollektiiviseksi tietoisuudeksi aiheen ympärillä.

ERO-näytelmän keskiössä on tarina ”tavallisesta” suomalaisesta eroperheestä. Perheen teini-ikäinen poika jää aikuisten jalkoihin, kun vanhemmat ja isän uusi naisystävä käyvät läpi omia tarpeitaan, suruaan, vihaansa ja pettymyksiään. Tarinan ainekset ovat rakentuneet lukuisten asiantuntija- sekä eroperheiden nuorten kanssa toteutettujen haastatteluiden pohjalta. Työryhmässä on viisi taiteilijaa, joista neljä freelance-näyttelijää sekä yksi liveohjaaja.

Esitys kestää 1,5 tuntia.

Kohderyhmä

Esitys soveltuu tutkimukselliseksi laboratorioksi mm. sosiaalialan ammattilaisten – ja opiskelijoiden koulutustarpeisiin ja seminaarien aktivoivaksi alustukseksi sekä perhetyön asiakkaille ja tietenkin kaikille aiheesta kiinnostuneille aikuisille.

Esitystila

Tuomme esityksen sinne missä tilaajamme ja yleisömme on. Rakennamme näyttämön mihin tahansa yleisömäärälle/ osallistujajoukolle sopivaan tilaan. Emme tarvitse korotettua näyttämöä. Tavallinen permanto soveltuu esitystilaksi mainiosti. Näyttämötilaksi riittää muutama neliömetri. Tuomme tekniset fasiliteetit mukanamme. Esityksen pystytys kestään noin 1,5 tuntia ja esityksen jälkeen purku noin 30 min.