Häränsilmä – matka pimeään
Tarina erään nuoren putoamisesta ja syrjäytymisestä
Häränsilmä on tarina 17-vuotiaasta Suskista, tunteiden viiltävästä voimasta ja luottamuksen katkeamisesta. Kavereiden viaton pilkka ja äidin voimattomuus leimaavat nuoren päähenkilön. Sydän nyrjähtää. Alkaa matka erilaisuudesta eristäytymiseen.
Häränsilmä on kuvaus nuoren elämän haavoittuvuudesta. Näytelmän taustalla on aikamme pohdinnat nykynuoren haasteista ympäröivän maailman ja ihmissuhteiden tikkakilpailussa, jossa syrjäytyminen on arkea ja koskee yli 50 000 suomalaisnuorta. Miten paljon ilmiön taustalla on leimallisia syitä? Voiko kuka tahansa pudota rattailta? Esitys käsittelee nuoren syrjäytymisen problematiikkaa ja kietoo yhteen kysymykset vanhemmuudesta, kaveripiirin vaikutuksista ja yhteiskunnan vastuusta.
Esitys on forumteatteria, mikä tarkoittaa yleisöä vahvasti aktivoivaa ja osallistavaa esitysmuotoa, jossa näytelmän asetelma ja teema avautuvat kollektiiviseksi tutkimukseksi. Taideteos toimii impulssina ja alustana vuoropuhelulle yleisön kanssa.
Häränsilmä-esitys haastaa katsojat pohtimaan kysymyksiä erilaisuudesta, vastuusta ja syrjäytymisestä. Näytelmän taustatyö on tehty yhteistyössä Valkeakosken ammattiopiston Vaateri-nuorten työpajaprojektin kanssa. Käsikirjoituksen taustalla on nuorten tarinoita syrjäytymisestä ja nuoret ovat mukana esityksen videolavastuksessa.
Esitys kestää 1,5 tuntia.
Kohderyhmä
Opetus-, nuorisotyön ja sosiaalialan ammattilaiset sekä yli 15-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset.
Esitystila
Esitys voidaan toteuttaa missä tahansa hämärrettävässä tilassa noin 60:lle katsojalle kerrallaan. Näyttämötilan koko noin 6 x 4 m. Esityksen pystytys kestää noin 1,5 tuntia ja purku 30 min.
Lavalla
Näyttelijänä Minna Mäkinen ja liveohjaajana Kati Sirén.